Приемане на бисквитки

Топлоизолация, вътрешни ремонти, ремонт на апартамент и баня

Външна топлоизолация на къща

By on май 21, 2016

Топлоизолация на къща - преди и след

 

Огромна част от старите къщи се нуждаят от топлоизолация, тъй като са строени преди 10, 20 и повече години.  Тел. 0892-205-097

Отлични снимки на къщи преди и след топлоизолацията

външна топлоизолация на къщи

remont-na-apartament-trio

Преди 1989-та година не се е обръщало голямо внимание на енергийната ефективност на сградите при проектирането и изпълнението им. Изобщо по онова време думата енергийна ефективност вероятно е била споменавана изключително рядко и почти никой не е мислил за разхода на енергия, за отопляването на сградите.

Сега вече не е така и сме в 21 век когато разполагаме с технологии за производство на висококачествени топлоизолационни панели. Ако решите да направите ремонт на една къща и да я облицовате с топлоизолация, то това вероятно ще значи пълна промяна. Може да включва промяна на старата водопроводна система с нова, изолация на тръбите, изолация на пода, както и поставянето на подова настилка от паркет, дюшеме или нещо друго.

Изграждане на нова отоплителна инсталация или подмяна на старата. Също така можете просто да поставите печка на газ, която да харчи по-малко или инфрачервено отопление. Ако имате печка на дърва и искате да я запазите, можете спокойно да се отоплявате и с нея. Добре е също така да подмените всичките си стари дървени прозорци, ако вече не сте го направили. Вече на пазара се предлагат голям избор от PVC прозорци с различни технологии и от различни производители. Добре е да използвате прозорци с K-стъкло от вътрешната страна, което отразява топлината на вътре към помещението. С други думи имате богат избор за обновяването на вашата къща и увеличаване на нейната енергийна ефективност. Топлоизолация на стените, мазето, тръбите, уплътняване на вратите към касите им или поставяне на нови вътрешни врати. При всички положения работата е много!

Поставяне на външна изолация на всички стени на къщата

Важно условие за повишаване на енергийната ефективност на вашата къща е изолирането на всички външни стени. По този начин външната изолация на стените запечатва от вън изцяло и не позволява на температурата вън да преминава по-лесно вътре в помещението през термомостове, които не са изолирани. Това е големият плюс на правенето на пълно саниране на всички стени. Термомостове, могат да бъдат всички части на една стена или тераса, които са останали просто на тухла или бетон с някаква мазилка.

Обикновено се използват топлоизолационни системи със EPS стиропор, каменна вата, неопор, XPS (фибран), висококачествено лепило, дюбели и др. Неопорът има по-високи топлоизолационни качества и поради това е по-предпочитан, когато искате панелът да не е с голяма дебелина.

Примерни характеристики на EPS стиропорът (експандиран полистирен)

Плътност 12÷30 кг/м³
Дебелина 20÷120 мм
Размер на плоскостите 100 х 50 см
Якост на огъване 240 кPa
Пропускливост на водни пари 30÷70
Коефициент на топлопроводимост 0,038 W (m.k.)

Примерни характеристики на XPS (фибран)

Плътност 32 кг/м³
Дебелина 20 х 100 мм
Размер на плоскостите 125 х 60 см
Якост на огъване 300 кPa
Пропускливост на водни пари 1,8
Коефициент на топлопроводимост 0,028 W (m.k.)

 

Вътрешна топлоизолация на къща

При вътрешната топлоизолация в важно да се използват материали, които могат да дишат, за да не сеполучи конденз. Дишащите материали също са подходящи за изолиране на стените, тъй като са специално разработени за тази цел. Те са с високи топлоизолационни качества, за вътрешна топлоизолация на сгради. Един такъв материал е каменната вата. Тя е малко по-скъпа от повечето топлоизолационни материали, но е инвестиция в бъдещето и можете да сте сигурни, че ще се грижи за топлината на вашият дом дълго време след нейното поставяне.

 

Каменна вата за вътрешна изолация

Каменна вата за топлоизолация, шумоизолация и пожарозащита

 

  • Цената на каменната вата започва от около 30лв. за 10 кв. метра.
  • Като каменната вата на Rockwool MULTIROCK – С има следните характеристики:
    λ= 0.036 W/mK
  • Подходяща е за топлоизолация, звукоизолация и пожарозащита в скатни покриви и преградни стени.

За бетонните части на къщата, като под, тераси и други се използва XPS стиропорът (Екструдиран полистирен). Този материал има по-висока плътност и по-високи якостни качества – т.е. по-здрав е и издържа повече на натиск отколкото стандартният EPS стиропор. XPS също така предпазва от влага, защото не диша. Отличен е за топлоизолация на плосък покрив, под фундаменталната плоча, тръби и други.

Цялостно решение

Външната изолация, поставянето на PVC прозорци, уплътняването на вратите, изолацията на пода и плочите със сигурност ще повишат енергийната ефективност на вашата сграда.

Ако решите да санирате сами вашата къща, ви препоръчваме да се посъветвате с опитен майстор и/или да изгледате повече видео клипове, как се поставя правилно топлоизолацията и всеки един от нейните етапи. Това е така защото подобно начинание изобщо не е толкова лесно, колкото звучи.

Добре е да внимавате за:

  • Изпълняване на технологичното време за съхнене на лепилото.
  • Да не останат празни пространства и дупки през които да набива дъжд, вятър или просто да останат голи добри топлопроводими термомостове.
  • Да се спази поставянето на правилното количество лепило и мазилка.
  • Използване на качествени материали
  • И на последно място – това е и обновяване на външният вид на сградата – добре е да се измаже така, че когато топлоизолацията е поставена, да ви харесва как изглежда.

Ако наемете майстори е добре да внимавате за същите неща, както и за процесът и изпълнението на работата.

Ако решите да се доверите на професионалисти с доказан опит в поставянето на топлоизолация, ние сме на среща.