Приемане на бисквитки

Топлоизолация, вътрешни ремонти, ремонт на апартамент и баня

Външна топлоизолация – как се прави, особености и др.

By on май 28, 2016

Може ли да ви падне външната изолация?

Може разбира се! Най-често това може да се случи при некачествено изпълнение на обекта и/или употреба на евтини изолационни материали, с много ниско качество. Много е важно да се контролира и следи поставянето им.

Не слуайно има паднали изолации на сгради. Ако нямате време да се занимавате със всичко това, можете да се обърнете към професионалните услуги на майсторите ни – Вижте как правят топлоизолация на пазарни цени

Откакто има саниране на сгради по европейски програми, при които фирмата изпълнител получава пари за да саниране, също има случаи на паднала топлоизолация на някои от обектите. Също така има случаи на некачествено изпълнение или дори липса на цялостно изпълнение на обекта.

По документи обикновено всичко е точно и ако хората не потърсят съдействието на медиите или държавата и някой не им обърне внимание, могат да си останат с перфектно санирани сгради по европейска програма, но само по документи. Такъв пример можете да видите във видеото на Господари на ефира.

Многото примери през годините за некачествена външна изолация на сгради показват, че проблемът изобщо не е шега. Напротив проблемът е много сериозен защото всичко това струва време и пари на клиентите и руши доверието в сектора. Ето защо ви препоръчваме да се доверите на нашите професионалисти. Тук можете да видите цени и особености на външната изолация на къща

Външна изолация на къща - обект на фирма Пат Строй

Дейностите по поставяне на топлоизолация се неглижират от някои фирми, някои пренебрегват необходимото време за съхнене на материалите, а други не поставят дори и дюбели. Ако контролът от страна на държавата беше на високо ниво, нямаше да имаме случаи, като този на видеото.

Много е важно да имате:

 1. Подбор на качествени материали, без да се набляга само на ниската цена, на икономисването или спестяването за по-евтини.
 2. Контрол и следене на етапите от поставяне
 3. Спазване на технологията за поставяне
 4. Топлоизолацията не е просто залепяне на едни плоскости на стената. Панелите са само един от многото елементи, а след тях се прави избор и на останалите видове материали.

Как се прави външна изолация

 1. При поставяне на топлоизолация на тухлена стена, е редно да се прецени каква дебелина трябва да има панелите, за да може тя да е направена добре. В развитите западни държави дебелината обикновено от от порядъка на 14см. По норми в Австрия и Германия указано 14-16см дебелина на панелите при такъв тип зид. В България рядко можете да видите някой, който да поставя повече от 10см. панел на сграда. Разбира се това прави топлоизолацията по-икономична и ако къщата се отоплява по-икономично, стандартите на западните държави могат и да не се спазят.
  От друга страна България не е толкова на север и е нормално в България стандартите да са по-занижени или да се икономисва от дебелината на панелите, поради икономически причини. Австрия и Германия имат високи стандарти.
 2. Реденето на топлоизолацията по правило трябва да следва начинът, по който са били наредени тухлите. Лепенето на плоскости за саниране изисква да се направят три кръгли точки лепило върху стиропора и ивици по краищата му. Така се прави по технология и гарантира най-доброто разпределение на лепилото и най-добрият метод на залепване към стената.Ако това не бъде спазено се нарушава плътността на лепилото към стената и най-просто казано позволява оставането на пространства въздух. Това може значително да намали ефективността. Ако тя не е напълно запечатана, при духане на вятър, той може спокойно да продухва пространството без лепило между стената и стиропорените панели и по този начин да обезсмисля до голяма степен направената инвестиция.При правилно залепени панели, се получава максимален контакт между тухлената стена и стиропорените панели, което е най-добрият възможен вариант.
  Следващото правило е обектът да бъде запечатан добре по цялата външна страна.
 3. Важно е да се използва качествено лепило поради обясними причини. Ако лепилото няма качества, то тогава рискувате много. Това е като да лепите хартия с вода, рано или късно хартията ще изсъхне и ефекта от слепването ще изчезне.
 4. Дюбелите трябва да се поставят според добрите норми за саниране. Обикновено те се изчисляват спрямо това колко е фебел топлоизолационния панел. Важно е също, колко ветровито е мястото, каква е плътността на материала и съответно неговата тежест.Дюбелите са най-важният елемент, който придържа външната изолация към сградата и броят им, както и видът им, трябва да се изберат спрямо останалите използвани елементи. В краищата обикновено са необходими повече дюбели, тъй като натоварването от вятъра е и по-голямо.

Качествената външна топлоизолация се прави с добри изолационни продукти, майсторство и професионална работа.

Най-важното в случая е майсторите на обекта да могат да направят правилна преценка спрямо външните условия. Да се прецени разположението на стената, доколко мястото е ветровито, какъв вид панели се използват и от там нататък да се направи една много точна преценка за лепило, замазка, мрежа, брой дюбели и други. Така се получава една добра комбинация от материали подходящи един спрямо друг за конкретния случай.

Ако това не се направи, най-вероятно ще получите една топлоизолация с множество неизвестни:

 • топлинни загуби
 • вероятност след време да повторите инвестицията за по-качествено изпълнение на обект
 • липса на достатъчно дюбели или тоталната им липса
 • опасност от поява на мухъл при неподходящ избор на плоскости за саниране
 • други

Санирането на сгради има и функция да защитава конструкцията от ерозия. Също така прави фасадата по-свежа и обновена. Намалената топлопроводимост след поставяне на изолация, я прави по-хладна през лятото и по-топла през зимата. За това инвестицията в качествени продукти за саниране е дългосрочна инвестиция. С професионална работа, тя става още по-дългосрочна.

Какви материали за топлоизолация е добре да използвате:

 1. Топлоизолационните плоскости трябва да са произведени за полагане на външна изолация и дебелината им да е в съответствие с действащите наредби
 2. Лепилните и шпакловъчните смеси трябва да са специално разработени за избраните материали. Важно е да дават добро сцепление със основата и твърдост на повърхността на системата. Това повишава значително ефективността на поставената външна изолация.
 3. Структурната мазилка е крайното покритие на поставената изолация, която защитава системата и й придава по-свеж външен вид.

Вижте как се санира къща и какви са цените за саниране на къща

Можете да прочетете „Ръководство за издаване на европейски технически одобрения за интегрирани топлоизолационни системи с мазилково покритие”, което е в сила в страните от ЕС.