Приемане на бисквитки

Топлоизолация, вътрешни ремонти, ремонт на апартамент и баня

Най-често използвани топлоизолационни материали

By on април 20, 2016

Най-популярните материали за топлоизолация

EPS – или просто “стиропор” с научно шантавото име (Експандиран пенополистирен), е сред най-често използваните материали при саниране, като 95% от обема му се състои от въздух, бял на цвят със смесена топчесто-зърнеста структура. Материалът е мек при натиск. Материалите, с които работим можете да видите на страницата топлоизолация цени.

ESP-стиропор-за-външна-изолацияДълбоко искам да подчертая, че въздухът е отличен топлоизолатор, когато е ‘закючен’ в някакъв друг подходящ материал – като например между стъклата на стъклената дограма. Това допълнително обяснява, защо стиропорът с 95% въздух, а тези 95% съвсем не са случайни!

EPS се използва от много години, като топлоизолационен. Без него не минава строителството на почти нито една сграда в днешно време. Притежава следните свойства:

  • Добра здравина
  • Слабо деформиране
  • Много добро дишане на материала, без това да намалява топлоизолационните му свойства.
  • Устойчивост на огън от (клас E)

Стиропорените плочи са с добра ефективност и се изполват масово съвременното строителство.

Като продукт в стройтелството, стиропорените плочи се предлагат в различни размери от по 100 сантиметра на широчина и 250 сантимета на дължина. Дебелина 1-50см. Използва се най-често за лепене при външна изолация на фасади. Много подходяща е при окачени фасади, покриви, сутеренни плочи, среден слой при двойни стени и др.

 

Графитния EPS е често използван за топлоизолация

Неопор-графитен стиропор за саниранеГрафитен EPS или просто ”NEOPOR” . Отличава се от обикновенния EPS по по-голямата си плътност и графитните си зрънца, вградени в зърнестовидната структура на материала. От там идват и по-високите му изолационни качества. Ще го познаете по сивият цвят, в който се произвежда.

Графитът има отлични топлоизолационни свойства, като структурата му не позволява преминаването на топлина и звук. Той е естествен природен материал, който вграден в една топлоизолация, отразява голяма част от топлината и звука. Изключително много намалява поглъщането на топлина.

Неопорът намалява допълнително разходите за отопление, запазвайки топлината вътре в сградата. Допълнително намалява пропускването на топлина в сравнение с обикноения EPS. Изключително подходящ при нискоенергийни и пасивни сгради с малък разход на енергия.

Графитния стиропор е изграден от природни материали и може да се рециклира. По-високите изолациони качества дават възможност за използването на по-малко количество от материала. Така можете да спестите пространство при изолиране вътре в помещението.

XPS е друг често използван материал за саниране

 

XPS-стиропор-за-саниранеXPS или просто Фибран е “Екструдиран пенополистирен” , който притежава капилярна микроструктура и е изключително твърд при натиск. , Различните производители, произвеждат материала в различни цветове.

Изолационните плочи (XPS) са по-устойчиви при натиск. XPS е най-подходящ за места където се очаква силен натиск спрямо материала – подове, тавани, покриви, тераси и други, понасящи високо натоварване. Фибрана е изключително твърд и плътен материал, като не позволява материалът да диша или пропуска вода и водни пари.

Поради топлоизолационните си качества е изключително подходящ за изолация на балкони, врати, бетонни колони, греди и др.

Обобщение:

Топлоизолация на къща - 3 етапаВъншната изолация е най-популярния начин за саниране на сгради. Предпазва от поява на мухъл, намалява корозията, ограничава проникването на влага и вода. Това също дава възможност за обновяване на облика на сградата, освежаване на цветовете и др.

Недостатъците са:

висока цена на услугата по поставяне на външна изолация, поради естеството и сложността на работа. В някои случаи и допълнителната необходимост от монтаж на скеле. Също така и работа на алпинисти.

При лошо време се работи трудно. Лошото време пречи на качественото саниране на сгради, което също влияе на възможността да се извърши услугата по всяко време на годината.

Идеалният вариант е саниране на цялата сграда, така се прекъсва вероятността за отделяне на топлина от някоя от частите на сградата, която не е изолирана.