Приемане на бисквитки

Топлоизолация, вътрешни ремонти, ремонт на апартамент и баня

Мазилки за ремонт на баня и тоалетна

By on юни 28, 2016

banq-sled-remont

Има два основни вида мазилки подходящи за ремонт на санитарни помещения във вашият апартамент. Това са варо-циментовата мазилка и варо-гипсовата. Тази статия е за използването на варо-циментовата мазилка. Тя на практика е най-подходящата за обновяване на бани и тоалетни. За другият вид, ще можете да прочетете в някоя от следващите ни статии.

varo-cimentova-mazilka-razburkvane-bormashinaВаро-циментовата мазилка е един от най-често използваните за ремонт на бани, тоалетни, сервизни помещения, влажни мазета, подземни обекти и други. При промишлени сгради с по-висока влажност или употреба на вода, варо-циментовата мазилка е едно от най-добрите решения. Най-често измазването става с гипсови или варо-циментови. Те могат да бъдат основа за поставянето на фаянс, тапети, гранитогрес и други.

Ако решите да правите основен ремонт на апартамент, няма начин да не използвате вароциментова или гипсова смес за измазване. Със сигурност това ще ви се наложи за санитарните помещения. След полагането й тя способства за регулране на влажността в помещението. Вароциментовата мазилка е с минерален състав. Това способства тя да може да поема прекомерната влага от въздуха в помещението и след това да я отдава.

Особености на варо-циментовата мазилка:

От гледна точка на външният вид на стената, тя е подходяща за украса. Полагането става с машина.

При започнване на преустойство, вътрешната мазилка се полага първа, за да има по-добри условия за съхнене. Ако преди нея се измаже външно, стената няма да може да диша. Това ще затрудни съхненето на вътрешната. Тя е може би най-подходящият избор за влажни помещения. Върху нея могат да се боядисва, да се лепят тапети, полагат плочки и други.

Външната мазилка пази зидарията от външни атмосферни фактори. Върху нея най-често се поставя подходящо покритие с висока водонепропускливост. По този начин стената е по-предпазена от дъжд, град, вятър и др.

Обикновено за 1 м2 с дебелина 1см. отиват към 15-16кг. смес.
Максимално допустима дебелина за стени е 8-10мм, при тавани 7-8мм. Използва се 8 литра вода за сместа на 1м2.

Подготовка за полагане

За да може да бъде направен добър контакт, стената трябва да бъде суха, здрава, устойчива на натоварване и равна. За съхнето е добре помещението да бъде с температура над 5 градуса. Стената се изчиства от всички ронливи участъци и се подготвя така че да бъде здрава основа.
Ако се полага на зидария, задължително се спазват нормативните изисквания и зидарията задължително е със запълнени фуги.

Ако основата е от материали с висока попиваемост, трябва да се намокрят обилно с вода. Използва се циментово-пясъчен разтвор за повърхности с неравномерна поливателна способност.

Гладки основи с минимално водопоглъщане се грундират с дълбоко проникващ грунд за по-добра спойка.

Особености при работа

Подготвят се стените и ъглите за нанасяне. Фуги, канали и отвори се запълват предварително с варо-циментов разтвор.

Нанася се по 1см. мазилка и се изчаква поне 10 дни за да може тя да изсъхне добре, преди нанасянето на следващия слой. Ако се използват и други материали за освежаване на апартамента, се прави тънка разделителна фуга с мистрия, между мазилката и другите материали.

При комбиниране с други материали за стени или тавани е необходимо да се изпълни тънка разделителна фуга (например с мистрията) до основата на мазилката.

Примерни мазилки:

  • RÖFIX 510 е подходяща за ръчно и машинно полагане. Използва се за стандартни основи, бетон, тухлени стени и др. Rofix 150 е съставена от варовиков пясък, минерални добавки, цимент и въздушна вар. Лесна е за работа с висока паропропускливост. Видео https://youtu.be/VzzXVY8rGKM
  • Baumit MPI 25 е подходяща за същите стандартни основи, като Rofix 150. Тя е добър регулатор на влажността, антиалергична и хигиенична. Напрвена от строителна вар, цимент и пясък. Видео – машинно полагане на Baumit MPI 25 на таван: https://youtu.be/TW1Vt1Esm7Q
  • EURO MIX MC 1 се полага ръчно и машинно на груба зидария, бетон, камък и други. Съдържа цимент, пясък, което я прави изключително здрава и твърда след изсъхване. Има паропропускливост и издържа на натоварване.

След като е измазано, доработката продължава с полагане на шпакловка. Тя трябва да е на основата на гипс или вар. При по-финно нанасяне с повече ръце, се постига и по-гладка повърхност. Ако правите ремонт на баня, задължително трябва да се направи хидроизолация. Същото важи за тоалетни и други санитарни помещения. Хидроизолацията образува защитно покритие, което има нулево довопоглъщане. Тя предпазва от появата на влага, мухъл и плесен.

Върху нея се поставят плочки, тапети и други. Тук можете да видите някои идеи за интериор на баня.